Geplaatst op

Zelf ijs maken met een ijsmachine

Ijsmachine

IJsverkopers hebben een ijsmachine met compressor nodig. Van slechts drie ingrediënten, room, suiker en fruit, maakt de ijsmachine Gastro met compressor heerlijk fruitijs. Ook de productie van halfbevroren desserts, frozen yoghurt of grantias, een bevroren Siciliaans sorbetachtig dessert, behoort tot de mogelijkheden. Zodat de ijsmassa niet kristalliseert, houdt de ijsmachine de massa constant in beweging. De ijsmassa wordt vermengd met lucht. Dit zorgt voor een romige consistentie. Bij een gastro-ijsmachine vindt koeling plaats via de compressor.

De uitrusting van de professionele ijsmachine

De ijsbak is tussen de 1,4 liter en 2,0 liter. Een automatisch roerwerk mengt de ingrediënten. De graafwerkzaamheden werken handmatig of automatisch. Een dubbele deksel maakt het mogelijk om de ingrediënten in te schenken terwijl het roerwerk draait. Een magneet stopt het roerwerk wanneer het deksel wordt geopend. IJsmachine professioneel heeft een modern bedieningspaneel. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en voedselveilig. Nadelen van de zelfkoelende ijsmachine

  • Een ijsmachine met compressor is aanzienlijk duurder dan een ijsmachine zonder compressor.
  • De compressor maakt geluid en neemt veel ruimte in beslag.

Welke gastro-ijsmachines zijn er?

Er is een professionele ijsmachine verkrijgbaar met of zonder uitgifte van ijs. De grootte van de ijsemmer varieert van 1,5 liter tot ruim 20 liter. Tafelmodellen hebben een kleinere tank. Een grotere tank vind je bij de staande ijsmachine gastro. Het type koeling verschilt in lucht- of waterkoeling. Bij ijsmachines van bekende fabrikanten zijn conserveringsprogramma’s betrokken om zelfgemaakt ijs goed te bewaren. Anders moet het zelfgemaakte ijs dezelfde dag worden gegeten. Gastro-ijsmachines in de test hebben digitale weergavemogelijkheden voor de temperatuur en tijd. Het niveau wordt ook weergegeven. Het wordt bediend via een display. Een bijzonderheid in de ijsmachinetest is de softijsmachine. Softijs heeft een hoger melkgehalte en heeft slechts -5°C tot -10°C nodig om de gewenste consistentie te krijgen. Softijsmachines produceren alleen softijs, geen ijs. Ook de slush ijsmachine is een bijzondere vorm. Slush ijs wordt gemaakt van water, siroop, kleur- en smaakstoffen zonder melk of room. Slush-ijsmachines zijn ook verkrijgbaar als gastro-ijsmachines zonder compressor. Het koelelement moet daarom vooraf in de vriezer worden geplaatst. Water bevriest bij 0°C, dus passieve koeling is voldoende.

IJsmachine voor gezinnen

Zelf ijs maken met de ijsmachine is op den duur goedkoper dan ijs kopen. Jij hebt alle ingrediënten onder controle en veganisten kunnen rijst- of notenmelk gebruiken om ijs te maken. Je bespaart veel geld als je in de toekomst je eigen ijs maakt. Een gastro-ijsmachine kost echter enkele honderden euro’s. Een ijsmachine met passieve koeling is goedkoper. Hiervoor is een vermogen tussen de 7 en 15 watt voldoende. In het geval van een ijsmachine voor privégebruik moet de ijscontainer of de benodigde batterijen eerst enkele uren worden gekoeld in het vriesvak voor passieve koeling. Hiervoor heb je veel ruimte nodig, liefst een vriezer, want de ijsemmer is ongeveer zo groot als een middelgrote steelpan. Vervolgens worden de ingrediënten in de ijsemmer gegoten en neemt de machine het roeren van het ijs over. Met de ijsmachine zonder compressor kan er één soort ijs per dag gemaakt worden, want het vulvolume van een eigen ijsmachine zonder compressor ligt tussen de 300 ml en 1,7 liter. De hoeveelheid vloeistof hoeft niet opgebruikt te worden als je minder ijs wilt maken. Houd er echter rekening mee dat ongeveer 1,6 liter vloeistof 1 liter ijs maakt volgens het recept van de ijsmachine. De ijsproductie duurt ongeveer 30 minuten. De ijsemmer moet vervolgens 8 tot 24 uur in de vriezer worden voorgekoeld. De ijsemmer is gemaakt van metaal, sommige fabrikanten hebben ook een dubbelwandige uitvoering om een ​​voldoende koelend effect te bereiken. Bij het maken van ijs is het een voordeel als de deksel van de ijsmachine een bijvulopening heeft zonder compressor, waardoor tijdens het maken van het ijs fruit, noten of stukjes chocolade kunnen worden toegevoegd. Als het deksel transparant is, kun je het ijs zelf zien maken met de ijsmachine. De accessoires voor ijsmachines variëren van een ijslepel om te roeren, over een extra thermoskan om een ​​tweede soort ijs te maken en een bak in de vriezer in te vriezen, tot gedrukte recepten voor de ijsmachine of als e-book en gratis ijspoeder. De ijsmachine zonder compressor kan ook gebruikt worden voor het maken van softijs, sorbet en frozen yoghurt. De meeste ijsmachines voor thuis hebben een roerwerk van kunststof. In de ijsmachinetest lopen de apparaten waarin de ijscontainer en het roerwerk van roestvrij staal zijn voorop. Een uitneembare bak maakt het eenvoudig om de ijsmachine schoon te maken.