Heb je als werkgever een conflict met een werknemer, dan is dit in de eerste instantie uiteraard geen fijne situatie. Iedereen wilt een leuke werkplek creëren en als iemand zich hier niet prettig bij voelt, dan wordt er vaak gekeken naar een oplossing. Ook kan het voorkomen dat de standaard werkzaamheden soms niet voorhanden liggen, waardoor je genoodzaakt bent om andere werkzaamheden uit te voeren. Als een werknemer het hier niet mee eens is, dan kan er spraken zijn van werkweigering. Dit ontstaat zodra de werknemer weigert om bepaalde taken uit te voeren.

Officiële waarschuwing als eerste middel bij werkweigering
Blijft er een conflict ontstaan tussen werkgever en werknemer over bepaalde werkzaamheden, dan kan werkweigering uiteindelijk resulteren in een officiële waarschuwing. In meer extreme situaties kan het ook ontslag tot gevolg hebben. Wellicht wil je samen toewerken naar een beëindigingsovereenkomst. Nu vraag je je misschien af wat is een beëindigingsovereenkomst? Kort gezegd wordt er in een contract afgesproken om netjes uit elkaar te gaan. Ook zal er omschreven worden welke consequenties hieraan zijn verbonden.
Beëindigingsovereenkomst bij werkweigering
Weigert een werknemer consistent om bepaalde werkzaamheden uit te voeren die wel degelijk onderdeel zijn van het takenpakket, dan zal er gekeken worden naar de situatie. Is er bijvoorbeeld spraken van ontslag op staande voet of wordt er toegewerkt naar een beëindigingsovereenkomst. Laatstgenoemde zorgt ervoor dat zowel werkgever als werknemer contractueel vastleggen wat de rechten en plichten zijn na het ondertekenen van dit document. In vrijwel alle gevallen is de ontslagvergoeding het hoofdonderwerp van het contract. Een werkgever wilt hier uiteraard zo min mogelijk aan kwijt zijn en de werknemer wilt er zoveel mogelijk aan over houden. Toch kan het soms lonen om net wat meer uit te geven aan een vergoeding, om zo snel tot een overeenstemming te komen. Hiermee kan er op de lange termijn weer bezuinigd worden op het salaris van een werknemer.
Juridisch advies bij werkweigering
Zit je in een situatie waarbij de werknemer weigert zijn taken uit te voeren, dan is dit natuurlijk zeer vervelend. Dit kan soms een hoop tijd in beslag nemen en ook zal dit de werksfeer niet positief beïnvloeden. Vraag eens om juridisch advies en laat je informeren over de mogelijkheden. Zo hoef je zelf niet meer het heft in handen te nemen en laat je het geheel over aan de professionals. Door juridisch advies in te winnen, sta je vaak een stuk sterker en kan je ook weer tijd besteden aan je eigen werkzaamheden.
Maak afspraken in de beëindigingsovereenkomst
In de beeindigingsovereenkomst kan elke afspraak worden gemaakt. Zo staat hier niet alleen de ontslagvergoeding in, maar kan er ook gesproken worden over een concurrentiebeding, spullen die je nog moet inleveren en hoe om te gaan met de beschikbare vrije dagen. Lees het contract eerst goed door en zet niet zomaar je handtekening. Voorkom dat je achteraf spijt hebt of onderdelen bent vergeten. Door een professional naar het contract te laten kijken, ben je er zeker van dat je geen gekke dingen over het hoofd hebt gezien.