
De aankoop bij een wisselkantoor of omwisselen “stort” eerst de gekochte munten in een portemonnee van de gebruikersaccount. Elk account heeft meestal meerdere portefeuilles en er is een aparte repository voor elke cryptovaluta. Gekochte BTC vloeit in de Bitcoin wallet, ETH in de Ethereum wallet, etc. Verschillende wallets bij Bitpanda Het voordeel van het opslaan van de coins in de in-house wallet is dat de gebruiker zich geen zorgen hoeft te maken over de veilige opslag van zijn coins voor de voor zolang het duurt. Aan de andere kant moet de munteigenaar erop kunnen vertrouwen dat de aanbieder te allen tijde toegang tot de munten garandeert. De meeste negatieve krantenkoppen in het verleden over Bitcoin & Co hadden te maken met gaten in de beveiliging of gestolen munten op beurzen. Aangezien beurzen altijd potentiële doelwitten zijn voor hackers, zou geen enkele belegger daar grote bedragen voor lange tijd moeten opslaan. Om deze reden bieden alle providers de mogelijkheid om de gekochte cryptocurrencies uit te betalen naar hun eigen portemonnee.
Overigens bieden veel sites een Crypto koers live aan, waarmee je ten alle tijden de koers kunt zien.
Soorten portemonnees
Online portemonnees
Bij online wallets logt de gebruiker eenvoudig in op zijn account in de browser. Meestal zijn ze onderdeel van de rekening bij een wisselkantoor of wisselkantoor. Op deze manier houdt de eigenaar van het platform de munten voor de gebruiker. Aangezien het niet gegarandeerd is dat providers niet failliet kunnen gaan of gehackt kunnen worden, vormt een online wallet geen veilige storting.Het advies is om daar alleen munten te hebben in het bedrag dat nodig is voor het kopen en verkopen.
Browser / webportefeuilles
Webportefeuilles gebruiken ook de browser of een browserextensie om cryptocurrencies te beheren. In tegenstelling tot de online wallet vertrouwt de eigenaar de coins niet toe aan een provider, maar houdt deze altijd zelf vast.Web wallets zoals Metamask voor Ethereum zijn perfect voor betalingen die direct in de browser gedaan dienen te worden. De beveiliging van dit type portemonnee hangt af van de beveiliging van de hele computer. Het is daarom evenzeer aan te raden om hier alleen kleinere hoeveelheden op te slaan.
Mobiele portemonnees
Mobiele portemonnees zijn apps die gebruikers kunnen gebruiken om hun munten op hun smartphones of tablets te beheren. Ze lijken het meest op de portemonnees die men van gewoon geld gewend is. Ze kunnen worden gebruikt om onderweg voor producten en diensten te betalen of om gemakkelijk geld naar vrienden te sturen. Het grote voordeel van mobiele portemonnees is dat ze eenvoudig te installeren en te gebruiken zijn. Het nadeel is dat de meeste cryptocurrencies alleen met hun eigen portemonnee gebruikt kunnen worden. Dit vergroot het aantal apps op de telefoon.
Desktopportefeuilles
Desktop wallets zijn programma’s voor installatie op thuiscomputers. In veel gevallen vormen ze ook zogenaamde full nodes, d.w.z. actieve nodes in het netwerk van een cryptocurrency. Full nodes slaan de gehele blockchain lokaal op en dragen zo bij aan het onderhoud van decentrale structuren. Ze kunnen ook transacties valideren. Desktop wallets worden niet aanbevolen voor beginners.
Hardware portemonnee
Hardware wallets kosten behoorlijk wat en vertegenwoordigen dus een behoorlijke initiële investering, maar zijn ideaal voor het beheren van grotere hoeveelheden cryptovaluta. Net als bij een USB-stick zijn ze meestal offline. Eigenaars van hardware wallets verbinden ze alleen met internet om transacties uit te voeren. Hardware wallets kunnen zelfs worden gebruikt op met virus geïnfecteerde apparaten. Meer informatie over hardware wallets is hier beschikbaar.
Papieren portemonnee
Een papieren portemonnee is precies wat de naam doet vermoeden: een papieren portemonnee. Het “bewaren” van munten op papier is de veiligste optie en wordt sterk aanbevolen voor grote bedragen aan cryptocurrencies.
Maar hoe houd je Bitcoin & Co. op papier? In principe slaat geen enkele portemonnee de daadwerkelijke munten op. Alleen toegang tot de munten wordt opgeslagen in de digitale portemonnee (private key). Iedereen die hem kent, kan de munten verzenden en ontvangen.
Privésleutel en openbare sleutel
Elke wallet heeft een sleutelpaar, bestaande uit de private en de public key. Dit laatste is niets meer dan het “adres” van de portemonnee. Het fungeert als een soort rekeningnummer. De privésleutel is alleen bekend bij de eigenaar van de portemonnee. Het is het meest heilige ding op het gebied van cryptocurrencies en mag nooit aan iemand worden gegeven. Als de privésleutel niet meer beschikbaar is, gaat de toegang tot de munten verloren. Beide sleutels zijn genoteerd op de papieren portemonnee. Als u toegang nodig heeft tot de munten die erin zitten, kan het papier worden uitgelezen met behulp van portemonnee-apps. In het volgende voorbeeld van een papieren portemonnee staat de privésleutel aan de rechterkant (uitgeschreven en als QR-code). Crypto-enthousiastelingen onderscheiden portemonnees in “hot” en “cold storage”. Het eerste houdt in dat de portemonnee verbonden is met internet, zoals bijvoorbeeld het geval is bij een mobiele of desktop portemonnee. Bij “cold storage” wordt de private key zonder internetverbinding opgeslagen, bijvoorbeeld op een papieren wallet.
Munten verzenden
Als een munteigenaar zijn tegoed heen en weer wil sturen tussen verschillende wallets, kan hij de zending in de wallet naar het bijbehorende bestemmingsadres sturen. Hiervoor voert hij eenvoudig het gewenste adres in of scant hij een QR-code met zijn mobiele telefoon. Bijna alle cryptocurrencies brengen kosten in rekening tijdens deze “overdrachten”. Dit komt door het basisprincipe van de blockchain. De kosten liggen meestal in het cent-bereik, maar kunnen enkele euro’s kosten, afhankelijk van het gebruiksniveau van de cryptocurrency. Een dergelijke transactie is meestal binnen enkele seconden tot enkele minuten voltooid. Daarna kan alleen de ontvanger over de verzonden munten beschikken.