Geplaatst op

Elektrische boiler: genereer hygiënisch warm water

Elektrische Boiler

Met elektrische boilers kunt u zonder cv-installatie warm water opwekken. Net als een dompelverwarmer gebruiken de apparaten elektrische energie om water te verwarmen en slaan ze meestal kleine hoeveelheden op naast de kraan. Maar hoe werkt een elektrische boiler, wanneer wordt deze gebruikt en welke mogelijkheden zijn er om de apparaten te combineren met duurzame energie? Wij geven antwoorden en simpele tips waarmee je het stroomverbruik op de elektrische boiler kunt verminderen.

Wat is een elektrische boiler en hoe werkt het?

Een elektrische boiler is meestal een compacte, geïsoleerde voorraadtank met een geïntegreerd verwarmingspatroon. Deze zet elektrische energie om in thermische energie, die hij vervolgens overdraagt ​​aan het drinkwater in de opslagtank. De elektrische boiler moet niet worden verward met de doorstromer, die alleen warm water verwarmt wanneer dat nodig is.

Bij de opbouw moet onderscheid worden gemaakt tussen open en gesloten systemen. Welke van de twee typen wordt gebruikt, is van invloed op de betreffende fitting.

Open elektrische boiler

Open apparaten worden via een speciale kraan met de kraan verbonden. Geschikte kranen hebben drie aansluitingen, één voor koud en één voor warm water. Een derde leidt koud water naar de boiler als je warm water wilt tappen. Dit verdringt warm water uit de opslagtank en is nodig omdat het zelf niet onder leidingdruk staat.

Gesloten elektrische boiler

Gesloten ketels zijn direct aangesloten op het koudwaternet en staan ​​zelf onder leidingdruk. Als je een normale kraan met twee aansluitingen opent, komt de druk in het voorraadvat vrij en stroomt er warm water uit. Tegelijkertijd zorgt de drukval in de ketel ervoor dat water uit het drinkwaternet automatisch naar binnen stroomt. Hoe lang duurt het voordat een boiler warm water kan leveren? In vergelijking met doorstromers of cv-installaties stroomt het warme water meestal direct en zonder lange wachttijden uit de elektrische boiler. Bij regelmatig gebruik is ook een zeer goede drinkwaterhygiëne mogelijk. De reden hiervoor zijn zeer korte aansluitleidingen met weinig water.

Onderhoud zorgt voor efficiëntie en een lange levensduur

Bij het verwarmen van water met elektrische verwarmingspatronen of verwarmingsspiralen ontstaan ​​plaatselijk zeer hoge temperaturen en kunnen vaste stoffen zoals kalk neerslaan. Als deze zich ophopen op de warmtewisselaar, verstoren ze de functie. Het stroomverbruik neemt toe en de levensduur neemt af. Om dit te voorkomen, moet je de elektrische boiler van tijd tot tijd ontkalken. Om dit te doen, moet het apparaat worden losgekoppeld van de watertoevoer en volledig worden geleegd. Voeg vervolgens ontkalkingsmiddel (bijv. citroenzuur) toe aan de voorraadtank om de kalkaanslag los te maken. Als dat is gebeurd, spoelt u het apparaat af en steekt u de stekker weer in het stopcontact. Onze tip: laat de elektrische boiler onderhouden door een vakman. Hij zorgt er ook voor dat alle andere componenten intact zijn en dat de elektrische boiler veilig en betrouwbaar werkt.