Geplaatst op

Burger´s Zoo

Dierentuin

Alles is nog zo vertrouwd als we de snelweg verlaten en richting het centrum gaan. “We zijn hier eerder geweest…” klinkt het geluid van achteren. Nou, twee waren aan het opletten. Nog maar een paar weken geleden waren we een weekend in Arnhem in Nederland en nu zijn we alweer terug. De reden is vrij simpel. We hebben veel kunnen zien in het weekend, maar niet alles. Zo misten we helaas een van de hoogtepunten van de regio, de Burger’s Zoo, waar we al zoveel goeds over hadden gehoord. En dus weerhield de bijna 180 kilometer van Keulen ons er niet van om terug te keren en te kijken of alle lof van tevoren terecht is.

Net buiten het centrum van Arnhem ligt Burger’s Zoo. De weg ernaartoe is goed aangegeven en parkeren kan op eigen terrein in de directe omgeving van de ingang. Bij de kassa moet je voor de latere uitrit een parkeermunt kopen voor 5 euro, anders kun je hier niet weg. Eind oktober is het hele park heerlijk kleurrijk en griezelig versierd voor de Mexicaanse Día de los Muertos. De “Dag van de Doden” wordt tegelijk met het Amerikaanse Halloween gevierd, maar hier in de dierentuin veel leuker en muzikaler. Om in de stemming te komen worden bij de ingang kartonnen dodenmaskers uitgedeeld aan de kinderen om in te kleuren. Allereerst moeten we ons oriënteren op het enorme gebied en kijken naar het algemene plan. Alle dieren die in zogenaamde ecodisplays leven staan ​​hier vermeld. Met andere woorden, in verblijven die geen tralies hebben en de dieren in een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving laten zien. De dierentuin is opgedeeld in verschillende, mooi vormgegeven themawerelden: Safari, Bush, Ocean, Park, Desert en Rimba (de mangroven worden momenteel herbouwd). De grote verblijven zijn ingebed in het landschap en moeten de dieren een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving bieden. Wat andere dierentuinen de afgelopen jaren hebben nagevolgd door renovatiewerkzaamheden, had oprichter Johan Burgers al in 1913 geïmplementeerd. We beginnen in de Bush. In de enorme hal heerst een tropisch klimaat, enorme jungleplanten en watervallen creëren een indrukwekkend scenario. Het enige wat we niet zien zijn dieren. Geen wonder, want er zijn hier eigenlijk maar zes diersoorten te bewonderen, die eerst in een wirwar van paden ontdekt moeten worden. De otters zijn waarschijnlijk niet in de stemming, net als de vogels die hier leven. We zien alleen een roze harige achterkant van het aardvarken, het puntje van de staart van de krokodil, die uitsteekt achter een rots. De imposante lamantijn verschijnt plotseling in een kunstmatige rivier. Maar voordat ik een foto van de lamantijn kan maken, duikt hij traag onder en werd niet meer gezien.

Op weg naar de safariwereld komen we terecht in de oceaanhabitat. Hier bevindt zich een van de grootste levende koraalriffen in een aquarium ter wereld. Koralen, anemonen en kleurrijke vissen laten ons onderdompelen in deze prachtige onderwaterwereld. We staan ​​voor de enorme ruiten en zijn gefascineerd door de aanblik. In de andere bassins, waar we gedeeltelijk door glazen tunnels kunnen, zien we mantaroggen, hamerhaaien en tal van andere vissen. Bij daglicht bereiken we het ruime safarigebied. De cheeta’s hebben zich in het sombere weer van vandaag teruggetrokken in hun huisje, dat kun je ze niet kwalijk nemen. De leeuwen in het aangrenzende verblijf lijken immers het weer te trotseren en maken het zich gemakkelijk op de modderige herfstweide.

Het middelpunt van de safari is een ongelooflijk groot gebied waarin alle mogelijke savannedieren bij elkaar zijn gehuisvest. We ontdekken witte neushoorns, gnoes, zebra’s, waterbokken, koedoes en giraffen. Soms zijn de dieren vrij ver weg, wat ook het voordeel en het mooie is van dit verblijf. Het pad leidt over een hoge houten loopbrug, zodat je vanaf hier een heel goed uitzicht hebt, maar sommige dieren zijn vanwege de afstand slechts te raden.

Na de safari moeten de kinderen eerst naar het toilet. Ondanks onze zoöplan-flyer is het niet zo eenvoudig om je weg te vinden. Eigenlijk zijn Nederlanders altijd zo voorbeeldig als ik denk aan het fietspadennetwerk. Hier bij Burger’s Zoo is het daarentegen een beetje verwarrend. Op sommige plaatsen is het plan niet erg zinvol en onnauwkeurig. Daarnaast zijn er paden die vaak naar ergens anders leiden. Gek genoeg voelen andere bezoekers hetzelfde als je de hulpeloze blikken op het dierentuinplan wilt interpreteren. Een beetje avontuur moet er zijn en na de boodschappen gaat het door het park. Het wild begroeide gorillaverblijf trekt ons aan. Via een tunnel kunnen we in het midden van de omheining komen en door ramen naar twee gorilla-ruggen kijken. Waarschijnlijk hebben de twee collega’s helemaal geen zin in een bezoekje en blijven ze zitten

Na een kleine verfrissing willen we verder, ware het niet dat de uiterst sfeervolle avonturenspeeltuin direct naast het restaurant gelegen is. Net als wij in de dierentuin van Keulen, lijkt de speeltuin ook hier de geheime attractie te zijn. In het zogenaamde Burgers’Avonturenland kunnen de kinderen zich uitleven op geweldige klim- en speelstructuren en snel vergeten verder te gaan. Op een gegeven moment kunnen we de kinderen toch motiveren om naar de rest van de dieren te kijken. Het wordt al donker en het begint zachtjes te regenen. Bij zulk slecht weer is een bezoek aan de dierentuin niet bepaald prettig. Aan de andere kant zijn er weinig andere bezoekers en heb je rust. We stoppen snel bij de grote katten, stokstaartjes en rolvarkens voordat we de hal van het woestijngebied in “vluchten”.

De hal gewijd aan de woestijn beschermt ons niet alleen tegen de regen, maar biedt ook een echt geweldig scenario. Tussen woestijnzand, rotsen en cactussen ontdekken we dikhoornschapen en halsbandpekari’s, kleine navelstrengvarkens. In een grot vinden we dan de juiste reptielen zoals ratelslangen, hagedissen of vogelspinnen. De decoratie voor de Día de los Muertos past bijzonder goed in deze zaal en er zijn dus genoeg kleurrijke en griezelige figuren te bewonderen.

Op weg naar de uitgang stoppen we even bij de pinguïns die gevoerd worden. Een interessante dag in een prachtige dierentuin loopt ten einde. Wat ons vooral opviel waren de vele open plekken in Burgers’ Zoo en de vaak zeer grote omheiningen zonder hekken, waarin de dieren zich vrij en zeer wijd kunnen bewegen. Voor ons dierentuinbezoekers heeft dit soms als nadeel dat we de dieren alleen van grote afstand of helemaal niet kunnen zien. Voor de dieren zijn de grote gebieden natuurlijk geweldig, dus we willen niet klagen. Al met al lijkt het me echter dat voor de grootte van de dierentuin hier niet heel verschillende diersoorten worden gehouden. Er zijn echter een paar zeldzame “exotische soorten” zoals de lamantijn, het aardvarken of de wrattenzwijnen die je niet in elke dierentuin ziet.

Is de diertentuin duur?

Je krijgt natuurlijk veel voor de entreeprijs. Wil je korting dierentuin, dan raden we je aan om de kortingskaart van NapPas aan te schaffen. Niet alleen korting op diverse dierentuinen, maar ook op nog meer uitjes en evenementen.